Orta Türkçe dönemi hangi yüzyılları kapsar?
Türkçenin bu yazılı diline Hakaniye Türkçesi veya Karahanlı Türkçesi de denir. 11.-15. yüzyıllar. Bu asırlık döneme Orta Türk Dönemi veya bir başka deyişle Orta Asya Türk Dönemi de denir.
15 ve 20 yüzyıllar hangi Türkçe dönemi?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.
Orta Türkçe dönemi eserleri nelerdir?
Orta Türkçe dönemi denince akla Karahanlılar döneminin yazılı eserleri sayılan Kutadgu Bilig, Divanü Lûgati’t-Türk, Atebetü’l-Hakayık, Kur’an Tercümesi ve Divân-ı Hikmet gelir. Bu nadir eserler zengin bir kelime hazinesine sahiptir.
Eski Türkçe dönemi hangi yüzyılları kapsamaktadır?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.
Türkçe’nin 13 ve 15 yüzyıllar arasındaki dönemi nedir?
Beylikler Dönemi Türkçesi: 13. yüzyıl sonu ile 15. yüzyıl başlarına kadar süren bu dönemde Türk dili, Selçuklu döneminin devamı olarak, Eski Türkçenin izlerinden arınmış, bağımsız bir yazı dili niteliğini kazanmıştır.
Türkçenin dönemleri nelerdir?
Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.
Orta Türkçe kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Doğu türkçesi neyin devamı?
Bilindiği üzere İslamiyet’in etkisi altında gelişen Eski Türkçe döneminin son dönemi ve Türk edebiyatının ilk yazılı dili olan “Karahanlı Türkçesi”, Orta Türkçenin doğu kanadı olan “Doğu Türkçesi”nin hazırlık dönemini temsil etmektedir.
Harezm’in Türkçesi hangi yıl?
İçindekilerHarezm TürkçesiEtnik kökenKıpçaklarDönem13. – 14. yüzyılDil ailesiTürk dilleriŞaz TürkçesiKarluk grubuHarezm TürkçesiDil kodları3 satır daha
Kutadgu Bilig Eski Türkçe mi Orta Türkçe mi?
Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır.
Harezm Türkçesi hangi döneme aittir?
14. yüzyılda Harezm bölgesinin yazı dili olan Harezm Türkçesi, önce Altın Orda’da, sonra da Memlük bölgesinde gelişmiştir. Harezm Türkçesinden Çağatay Türkçesine geçiş döneminde yaratılan eserlerde her iki dönemin izlerini görmek mümkündür.
Divanı Lügatit Türk Orta Türkçe dönemi mi?
Kitâbu Dîvânu Lugâti’t-Türk (Türkçe: Büyük Türkçe Sözlük Koleksiyonu, Arapça: ديوان لغات الترك), Orta Türkçe döneminde 1072-1074 yılları arasında Bağdat’ta Kaşgarlı Mahmud tarafından yazılmış Türkçe-Arapça bir sözlüktür.
Orta Türkçe dönemi hangi zamanda yaşanmıştır?
Orta Türkçe (Türki veya Türkçe), Türk dil ailesinin Orta Çağ’ın büyük bölümünü (900-1500) kapsayan gelişim evresini ifade eder.
Karahanlı dönemi hangi yüzyılları kapsar?
Karahanlılar Devleti veya kısaca Karahanlılar, 840-1212 yılları arasında Orta Asya ve Maveraünnehir’de hüküm sürmüş bir Türk hanedanıydı.
Göktürk’ün Türkçesi hangi döneme aittir?
GökTürkçe, 552-744 yılları arasında Moğolistan’da yaşayan Göktürklerin (Tukyular) alfabesidir. Göktürkçe yazılan belgeler 2. Göktürk Devleti döneminden kalma olduğundan Göktürk, Kağanlık’ın resmi alfabesi olmuştur.
Orta Türkçe kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Modern Türkçe dönemi hangi yüzyılları kapsar?
19. yüzyılın sonuna kadar süren bu dönemde Türk dünyasında yazı dili olarak Batı’da Osmanlı Türkçesi, Doğu’da ise Çağatay Türkçesi kullanılmıştır (Üstüner, 2015: 202). 7. Yeni Türkçe dönemi: “Yeni Türk yazı dilleri (1911/1917-200512)” (Eker, 2006: 116).
Karahanlı dönemi hangi yüzyılları kapsar?
Karahanlılar Devleti veya kısaca Karahanlılar, 840-1212 yılları arasında Orta Asya ve Maveraünnehir’de hüküm sürmüş bir Türk hanedanıydı.
Eski Anadolu türkçesi hangi yüzyılları kapsar?
Eski Anadolu Türkçesi [EAT], Oğuz dili, 13-15. 16. yüzyılda Anadolu’da ortaya çıkan yazılı dilin adıdır. Bu dil aynı zamanda Oğuz lehçesinin ilk yazılı dili olmasıyla da dikkat çekmektedir.