Unutulan adak nasıl yerine getirilir?
Ancak, yaptığı bir ibadetin yerine geçecek başka bir ibadet varsa ve kişi o ibadeti yapmaktan acizse, o ibadetin halefini yapar. Mesela, oruç tutmayı adadığı yaşlı bir kimse, orucunu tutamıyorsa fidye öder. Sadaka adayan kişi, adadığı şeyin değerini öderse, adağı yerine gelmiş olur.
Adak ne kadar sürede yerine getirilmeli?
Adak ne zaman yapılmalıdır? Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adak olarak sunan kişi, şart gerçekleştiğinde ilk fırsatta adağını yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise her zaman yerine getirilebilir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 3/735-738; 6/332-332).
Adak orucu unutulursa ne olur?
Bu bakımdan adak orucu, nasıl kutsandıysa aynı şekilde tutulur. Yani, eğer kayıt sürekli tutulacaksa, kesintisiz tutulur. Eğer böyle bir kayıt yoksa, aralıklı olarak tutulabilir. Ancak oruç tutmanın caiz olmadığı günlerde oruç tutulmaz (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 2/375, 435, 437).
Adak kurbanı kesemeyen ne yapmalı?
Eğer kişi hiç fedakarlık yapamayacak durumdaysa, Tanrı’dan af dilemelidir. Eğer yemin bilerek feda edilmezse, bir günah işlenir ve Tanrı’ya verilen söz tutulmaz. Bu nedenle, bir dileği yerine getirmeyi amaçlayan bir yemin, dilek yerine getirildikten hemen sonra yerine getirilmelidir.
Adağı yerine getirmeyince ne olur?
Adakların geçerli olması için, adakların yerine getirilmesinin bedenen ve dinen mümkün ve meşru olması gerekir (Kâsânî, Bedâi’, 5/82-92; el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/229). Bu bakımdan bir kimsenin başkasına ait olan veya hiçbir zaman gücünün yetmeyeceği bir malı bağışlaması geçersizdir.
Adak yerine bağış yapılır mı?
Bu nedenle kurban kesmeyi ve etini fakirlere dağıtmayı adayan kişi, sadece kurban keserek yeminini yerine getirmiş olur. Bu bakımdan kurban kesmek yerine fakirlere para vererek veya ayni mal sağlayarak bu yemin yerine getirilemez.
Adak adamanın süresi var mı?
Kurbanın süresi için belirli bir zaman sınırı yoktur. Adak, adak sunanın adadığı koşula bağlı olarak belirlediği zamanda sunulur. Bu nedenle, kurban genellikle uygun bir zamanda gerçekleştirilir.
Adak hangi durumlarda kabul olmaz?
Adak, başkasının malı ile ilgili olmamalıdır. e) Yapılan ibadet, Allah’a isyan, sapkınlık, günah ve isyanı içermemelidir. Bu durumda adak geçersiz olur.
Adaktan geri dönülür mü?
Bu bakımdan bir kimse, gerçekleşmesini istediği bir şey için fedakarlık yaparsa, o şeyin gerçekleşmesine bağlı olarak yeminini yerine getirmelidir. Yeminden dönmek, yükümlülüğü ortadan kaldırmaz.
Adaktan kimler yiyemez?
Adak etinden, adak adamış olan kimse, onun karısı, onların altsoyu (kendi soyundan gelen annesi, babası, büyükbabası ve büyükannesi ile kendi soyundan gelen çocukları ve torunları) ve bunların dışında mal sahibi olanlar yiyemezler (Zeylaî, Tebyîn, 6/8; Bilmen, İlmihal, 304-305).
Adak orucunu tutamayan ne yapmalı?
Buna göre, oruç tutma gücü olduğu halde oruç tutmayan veya geçici bir sebeple oruç tutamayanlar için fidye hükmü yoktur (Buhari, Tefsir (Bakara), 26 [4507]; Müslim, Sıyam, 149-150 [1145]). Mazereti olmaksızın oruç tutmayan kişi, tutamadığı oruçları kaza etmeli ve Allah’tan tövbe ve istiğfar etmelidir.
Adak yerine oruç tutulur mu?
Seçmek, bir kimsenin Allah’a farz veya vacip bir ibadeti yapmayı vaad etmesi ve bu ibadeti kendisi için bir zorunluluk haline getirmesi anlamına gelir. Bu nedenle, yemini şartlarına göre yerine getirmek zorunludur. Buna göre, örneğin, otuz gün oruç tutmayı adak olarak veren bir kimse için, o gün sayısı kadar oruç tutmak zorunludur.
Unutulan adak nasıl telafi edilir?
Sehiv secdesi nasıl yapılır? Namazda bir rükün unutulup geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da farz bir ibadetin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi halinde, eksikliği gidermek için sehiv secdesi yapmak farzdır (el-Fetâvâ’l-Hindiyye, 1/125 vd.).
Adak kurbanı sahibi yerse ne olur?
Adak, düğün vb. toplantılarda sunulabilir mi? Aynı şekilde adak adayan kişi adak etini yiyemez; ayrıca o kişinin eşi, altsoyu (yani annesi, babası, büyükannesi, büyükbabası, çocukları, torunları) ve dinleri gereği zengin sayılan kişiler de adak etini yiyemezler.
Adak kesilirken yanında olmak gerekir mi?
Adak adayan kişinin, kurbanı kesilmek üzere satın alması, bizzat kesmesi veya kesim sırasında hazır bulunması gerekmez. Bu nedenle, adak kurbanı vekalet yoluyla yapılabilir. Vekalet yoluyla adak hayvanını kesen kişi, öncelikle kurbanlık hayvanı şartlarını sağlayan hayvanı seçer.
Adak yerine yemin kefareti olur mu?
“Artık içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutacağım.” Yemin eden ve yerine getirilmesini istemeyen bir kimse, dilerse yeminini yerine getirebilir, dilerse yemin kefareti ödeyebilir.
Adak sonradan değişir mi?
Bir adaktan vazgeçmek, borcu ortadan kaldırmaz. Ancak, maddi imkân gerektiren bir adak ise, kişi maddi imkânları varsa o adağı yerine getirir.
Adak yerine oruç tutulur mu?
Seçmek, bir kimsenin Allah’a farz veya vacip bir ibadeti yapmayı vaad etmesi ve bu ibadeti kendisi için bir zorunluluk haline getirmesi anlamına gelir. Bu nedenle, yemini şartlarına göre yerine getirmek zorunludur. Buna göre, örneğin, otuz gün oruç tutmayı adak olarak veren bir kimse için, o gün sayısı kadar oruç tutmak zorunludur.
Adak nasıl dağıtılır?
Adak sunusu yapıldığında, öncelik fakirlere verilmek üzere aile dışındaki herhangi birine verilebilir. Dileyen herkes eti paylaşabilir ve ihtiyaç sahiplerini memnun edebilir ve dileyen herkes kurban edilen etten bir yemek hazırlayabilir ve bu yemeği kalabalık bir gruba servis edebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Andropoz Dizi Ikizler Kim