İçeriğe geç

Baş Kelimesi Nasıl Yazılır Tdk

Baş ile başlayan kelimeler nasıl yazılır?

A. “Bash” sözcüğüyle kurulan sıfat tamlamaları: başbakan, başçavuş, başöğretmen, başpehlivan, baş aktör, başsavcı, başyazar vb. B. Bir topluluğun önderi anlamına gelen basi sözcüğüyle kurulan belirsiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, baş makinist, çeribaşı, elebaşı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.

Başbaşa nasıl yazılır TDK?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…

Baş şoför nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre doğru yazımı? TDK’ya göre Şoför mü yoksa Şoför mü? TDK’ya göre şoför kelimesinin doğru yazımı “Şoför”dür.

Baş öğretmen nasıl yazılır?

“Baş” kelimesiyle oluşturulan başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi sıfat öbekleri yan yana yazılır. Bu makale 21 Mayıs 2019’da yayınlanmıştır.

Baş kelimesi ne zaman bitişik yazılır?

lider Bir durumun veya pozisyonun başında olan kişiyi belirtmek için kullanılan “head” sözcükleri yan yana yazılır. Belirli bir yeri belirtmese de “bottom, top, above” sözcükleri yan yana yazılır. Hem şimdiki hem de geçmiş zaman ekleri olanlar yan yana yazılır.

Baş kahraman nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla protagonist olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı protagonist şeklinde olmalıdır.

Baş köşe nasıl yazılır?

Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.

Başbaşa nedir?

İfade. [1] Dayanışma. [2] Birbirine acımak, bir konuyu tartışmak.

Baş etmek nasıl yazılır TDK?

Başa çıkma; ‘Üstesinden gelme’, ‘üstesinden gelebilme’ anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Bunun dışında; Mücadele etme, başa çıkma, başını sallayarak bir şeyi açıklamaya çalışma, bir grup veya topluluğun lideri olma anlamlarında da kullanılır. Kelimenin italik yazımı yanlıştır.

Baş kişi nasıl yazılır TDK?

ANA KARAKTER KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla ana kişi olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım ana kişi biçiminde olmalıdır.

Gitgide nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin şu şekilde yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde görülen “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.

Başmüfettiş nasıl yazılır TDK?

Bu kelime sıklıkla baş müfettiş olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı baş müfettiş olmalıdır.

Baş aşçı nasıl yazılır?

CHEF KELİMESİNİN ANLAMI CHIEF, bir restoranda veya evde yemek hazırlamaktan sorumlu kişi anlamına gelir. Bu kelime genellikle head cook olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı head chef olmalıdır.

Önsöz nasıl yazılır?

ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.

Ön yargı nasıl yazılır?

Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, orta, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…

Başında ön olan kelimeler nasıl yazılır?

Türkçede “fore” ile başlayan sözcüklerin çoğu ayrı ayrı yazılsa da (foreword, prejudice), TDK’ya göre foresight’ın birleşik yazılması gerekiyor.

Baş yazar nasıl yazılır?

Bu kelime türlerinden biri olan editoryal, birçok kişinin dikkatini çekebilir. Yazım hatalarından kaçınmak isteyenler, editor-in-chief kelimesini de arayabilir. “Ana yazar” kelimesinin yan yana mı yoksa ayrı mı yazılması gerektiği sorusu yan yana yazılmalıdır.

Baş uşak nasıl yazılır?

UŞAK KELİMESİNİN ANLAMI Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve türemiş eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla uşak olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Uşak olmalıdır.

Baş köşe nasıl yazılır?

Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.

Tavsiyeli Bağlantılar: 300 Spartalı Yunan Mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir